Blog

Digital Skills: H ανάγκη τους στην Ελλάδα του σήμερα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Digital Skills: H ανάγκη τους στην Ελλάδα του σήμερα
Άρθρο του Νικόλαου Γιανναδάκη

Digital Skills, μια λέξη που τώρα παρά κάθε εποχή έχει εξέχουσα σημασία. Ανέκαθεν, οι ψηφιακές δεξιότητες (Digital skills), από την δημιουργία αυτού που αποκαλούμε Internet ξεκίνησαν να αποκτάνε νόημα και ουσία για τον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σε συνδυασμό με την πρόοδο της εφαρμοσμένης φυσικής και μαθηματικών αποτέλεσαν το θαύμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής/ψηφιακής εποχής που ζούμε σήμερα. Γιατί όμως αποτελεί προτεραιότητα η εκπαίδευση και η εντρύφηση του πληθυσμού σε αυτές;

Οι ψηφιακές δεξιότητες και ο αναπτυγμένος κόσμος

Στον Δυτικό κόσμο, όπως την κεντρική & βόρεια Ευρώπη και Βόρεια Αμερική & Καναδά, η αναλογία της γνώσεως ψηφιακών δεξιοτήτων ως προς τον αντίστοιχο πληθυσμό τους βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα. Η Ανατολή, κράτη όπως η Ρωσία και Ιαπωνία επίσης ανεβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Υπάρχουν όμως και κράτη, όπως η Ελλάδα που δεν έχει ακόμα την σωστή αναλογία ψηφιακών δεξιοτήτων/πληθυσμού.

Όταν αναφερόμαστε σε ψηφιακές δεξιότητες, μιλάμε για δεξιότητες επάνω σε διαχείριση σε ψηφιακό επίπεδο, όπως σχεδιασμό, προγραμματισμό και διατήρηση ιστοσελίδων (websites), αλλά και στην ανανέωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ή κρίσεων που σχετίζονται με αυτές. Επίσης αναφερόμαστε στην δημιουργία πολύπλοκων αλγορίθμων για συστήματα που ως λήπτες-εντολοδόχοι θα εκτελούν συγκεκριμένες πράξεις προς ένα ή παραπάνω στοχευόμενα αποτελέσματα. Το μόλις παραπάνω βέβαια απαιτείται υψηλή ικανότητα και γνώση στον προγραμματισμό, στο όποιον οι άνθρωποι πρέπει να ειδικευτούν και εξειδικευτούν αναλόγως την περίπτωση. Τέλος σε επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων δεν πρέπει να ξεχαστεί να αναφερθεί το πιο απλό, που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες του παγκόσμιου πληθυσμού επάνω σε προγράμματα έτοιμου λογισμικού για την προσωπική και επαγγελματική χρήση, που στις ημέρες μας, μάλιστα, στο σύγχρονο δυτικό κόσμο θεωρούνται αυτονόητα, και η μη γνώση τους αναλφαβητισμός.

Η περίπτωση Ελλάδα

Σχετικά τώρα με επικέντρωση στην χώρα Ελλάδα, δυστυχώς από σχετικές έρευνες στις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών της χώρα έχει προκύψει ότι αγγίζει μόνο το 10% του πληθυσμού. Το συγκεκριμένο νούμερο δηλώνει σαφώς το μειονεκτικό επίπεδο που κατέχει η χώρα, στην παγκόσμια λίστα χώρων, επάνω στην ψηφιακές δεξιότητες. Η κατάσταση αυτή όμως όπως τονίζουν και ειδικοί στον χώρο θα πρέπει να αλλάξει άρδην, καθώς ήδη χώρες που έχουν περάσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, εποχή του ΑΙ (Artificial Intelligence)-Τεχνητής Νοημοσύνης αλλιώς, το συγκεκριμένο υπόβαθρο δεξιοτήτων σε ένα ικανοποιητικό βαθμό θεωρείται πάγιο και δεδομένο.

Έτσι λοιπόν, όσο και να ακούγεται κυνικό, η χώρα έρχεται και θα έρθει ακόμη περισσότερο αντιμέτωπη με την έλλειψη δεξιοτήτων στους πολίτες της, το όποιο θα την οδηγήσει σε απώλεια συγκριτικού πλεονεκτήματος ως προς τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες ραγδαία χώρες.

Εν κατακλείδι, οι ψηφιακές δεξιότητες στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, σπουδάζουμε και εργαζόμαστε αποτελούν πια ένα αναπόσπαστο και αναγκαίο τμήμα της καθημερινότητας μας επάνω στην επικοινωνία-κοινό κώδικα και διαδικασίες επιτέλεσης των εύρυθμων λειτουργιών μιας κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του κράτους. Ο πληθυσμός της υδρογείου πια βρίσκεται σε μια νέα εποχή αλλαγής και ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, λοιπές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας που δεν έχουν επενδύσει επαρκώς στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων κινδυνεύουν να μείνουν οικονομικά και κοινωνικά πίσω- και αυτό δεν αποτελεί κάτι ουτοπικό, αλλά την πραγματική αλήθεια και μόνο. Γι’ αυτό η απαίτηση των συνθηκών προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα πρέπει να αποτελέσει όραμα όλων που θέλουν ή εμπλέκονται με το κομμάτι αυτό των λεγόμενων και πια υποχρεωτικών Digital skills.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ

O Νικόλαος Γιανναδάκης έχει προπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Business Management with Entrepreneurship από το Edinburgh Napier University. Επίσης κατέχει Diploma Course στο Digital Human Resources και Master Pro Diploma στο Digital Marketing, όπου στο τρέχoν διάστημα εκτελεί και ολοκληρώμενο πρόγραμμα στο Executive (Digital) Marketing Management. Επιπλέον είναι μέλος στο ΚΕΑΚ.

Δια Βίου Μάθηση

Η εμπειρία της εκπαίδευσης στο ΚΕΑΚ (Κέντρο Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Καινοτομίας), βασίζεται στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων και την απόλυτη ευημερία του κλίματος εμπιστοσύνης & συνέπειας μεταξύ τους.