Blog

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

(Δελτίο Τύπου)


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα πραγματοποιηθεί βασική εκπαίδευση στη μελισσοκομία) η οποία περιλαμβάνει όλη τη βασική θεωρητική πληροφόρηση και την πρακτική στο μελισσοκομείο του Εργαστηρίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου (1, 2, 8 και 9 Απριλίου, 2017).
Με τηλεκπαίδευση ή και δυνατότητα φυσικής παρουσίας στο Κέντρο Τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου(3, 4, 5, 6, 7, 10 και 11 Απριλίου, 2017)
Το κόστος της εκπαίδευση είναι 250 ευρώ το άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, καθημερινό γεύμα στις ημέρες 1, 2, 8 και 9 Απριλίου, 2017. Επίσης θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για όλο το πρόγραμμα.

Διδάσκοντες:
Η ομάδα του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία (4 ώρες)
- Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και οι προοπτικές
- Η βιολογία, ανατομία και φυσιολογία της μέλισσας
- Οδηγίες για αρχάριους

Πρακτική (4 ώρες)
Α. Ο βασικός εξοπλισμός του μελισσοκόμου
Β. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Γ. Προετοιμασία της καινούργιας κυψέλης για να δεχθεί το σμήνος
(σιρμάτωμα πλαισίων, βάψιμο κυψελών κλπ)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία (4 ώρες)
- Η μέλισσα ως κοινωνικό έντομο
- Η φυλές των μελισσών
- Η φωλιά των μελισσών

Πρακτική (4 ώρες)
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Β. Μελισσοκομικά φυτά
Γ. Συντήρηση παλαιών κυψελών (επιδιόρθωση, στοκάρισμα , βάψιμο)
Δ. Συνένωση και χώρισμα μελισσιών
Ε. Παρασκευή μελισσοτροφής (σιρόπι, Ζαχαροζύμαρο & Υποκατάστατο γύρης)
και τροφοδότηση μελισσιών

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία (3 ώρες)
Η διατροφή, συμπεριφορά και σμηνουργία των μελισσών

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
- Η επικονίαση των καλλιεργειών και μελισσοκομικά φυτά
- Πως επιλέγουμε τη σωστή θέση του μελισσοκομείου

ΠΕΜΤΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
- Μελισσοκομικοί χειρισμοί στη διάρκεια του έτους, εκμετάλλευση ανθοφοριών (πεύκου, έλατου, θυμαριού)
- Οργάνωση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας

ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
Θεωρία
- Απλοί τρόποι παραγωγής Βασιλισσών και βασιλικού πολτού (γιατί είναι σημαντική η καλή βασίλισσα μέσα σε μία κυψέλη)
- Αγορά μελισσιών

ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
Θεωρία
- Ασθένειες των μελισσών (Αμερικανική Σηψιγονία, Ασκοσφαίρωση, Νοσεμίαση)
- Νομοθεσία – Χρηματοδοτικά εργαλεία

ΟΓΔΟΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία (4 ώρες)
- Εχθροί των μελισσών
- Δηλητηριάσεις μελισσών από γεωργικά φάρμακα

Πρακτική (3 ώρες)
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Β. Προετοιμασία βασιλοκυττάρων και εμβολισμός για παραγωγή βασιλισσών
και βασιλικού πολτού
Γ. Διάγνωση, πρόληψη ασθενειών και απολύμανση μελισσοκομικού υλικού
Δ. Πυροσφράγιση κυψελών

ΕΝΝΑΤΗ ΗΜΕΡΑ
Θεωρία (4 ώρες)
- Τα προϊόντα της κυψέλης
(Μέλι, Κερί, Γύρη, Βασιλικός πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο)

Πρακτική (4 ώρες)
Α. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Β. Τρόποι αντιμετώπισης των εχθρών
Γ. Έλεγχος κυψέλης για επιτυχία στη βασιλοτροφία και στην παραγωγή
βασιλικού πολτού
Δ. Τρύγος του μελιού και γευσιγνωσία μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού

ΔΕΚΑΤΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
- Προώθηση μελισσοκομικών προϊόντων μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο)

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΗΜΕΡΑ (3 ώρες)
- Προώθηση μελισσοκομικών προϊόντων μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο)

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-5294288 και 210-5294273
ή στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Η κατάθεση των χρημάτων για τη διασφάλιση και κράτηση της θέσης σας, θα πρέπει να γίνει στο λογαριασμό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών-(ΕΛΚΕ) στην:
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
ΙΒΑΝ GR4901100400000004054212339
Μετά να αποστείλετε με e-mail ή fax (210-3466692) το απόκομμα της κατάθεσης σας (γράφοντας και το τηλέφωνό σας).

Δια Βίου Μάθηση

Η εμπειρία της εκπαίδευσης στο ΚΕΑΚ (Κέντρο Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Καινοτομίας), βασίζεται στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων και την απόλυτη ευημερία του κλίματος εμπιστοσύνης & συνέπειας μεταξύ τους.

Blog

21 Σεπτεμβρίου 2017
02 Σεπτεμβρίου 2017